Öğretmen Nasıl Olunur? Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

ogretmen1 1

Öğretmen Nasıl Olunur? Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

Öğretmen Nasıl Olunur? Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

Öğretmen, toplumun eğitim hedefleri doğrultusunda bireylere eğitim ve öğretim veren kişiye verilen mesleki isimdir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde, ‘Mesleği bilgi öğretmek olan kimse’ olarak tanımlanan öğretmenlik, alan eğitimi ve pedagojik formasyon gibi süreçlerin ardından edinilebilen bir meslek dalıdır.

Öğretmen Nedir? Ne İş Yapar?

Öğretmen Nasıl Olunur? Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

Öğretmen, eğitim kurumlarında öğrencilere eğitim  veren kişidir. Öğretmenlerin görevi öğrencilerin öğrenme potansiyelini ortaya çıkarmak, öğrencileri eğitmek, yeteneklerini geliştirmek ve onları gelecekteki hayatlarına hazırlamaktır.

  • Öğrencilerin problemleri çözmek için bilgiye ve teknolojik kaynaklara erişmeleri için fırsatlar sağlamak,
  • Belirlenen müfredatın tamamını zamanında uygulamak,
  • Öğrencileri aktif, uygulamalı, yaratıcı problem temelli öğrenmeye dahil etmek,
  • Öğretimi, öğrencilerin gelişimindeki farklılıklara, öğrenme stillerine, güçlü yönlerine ve ihtiyaçlarına göre ayarlamak,
  • Etkili sınıf yönetimi uygulamalarını planlamak ve uygulamak,
  • Dersleri uygun şekilde planlayıp hazırlamak,
  • Sınıf içi ve dışındaki öğrencilerin güvenliği ve gözetimi için gereken şartlara uymak,
  • Öğrencileri yaratıcı düşünce ve disiplinler arası öğrenme deneyimlerine katmak,
  • Öğrencilerin öz denetimini, öz disiplini ve başkalarına karşı sorumluluğunu geliştirmek,
  • Öğrencilerin ilerleme ve gelişim kayıtlarını tutmak.

Öğretmen Nasıl Olunur?

ogretmen2

Öğretmenlik bölümünden mezun kişiler eğer kamuda öğretmen olacaksa KPSS’ye girerek P121 puan türünden yeterli puanı almak zorundadır. P121 puanı Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri, ÖABT bölümlerinden oluşur. Eğitim fakültesi mezunlarının ek formasyon eğitimi alması gerekmez. Eğitim fakültesi dışında fen edebiyat fakültesi mezunları ek olarak formasyon eğitimi alıp öğretmen olabilirler. Fen edebiyat fakültesi mezunlarının da formasyon sonrası KPSS’ye girerek P121’den yeterli puanı alması gerekir. Öğretmen olmak için tüm adayların bir yıllık zorunlu öğretmenlik stajını tamamlamış olması gerekir.

Öğretmen Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

ogretmen6

Öğretmen olabilmek için üniversitelerin eğitim fakültelerini bitirmek gerekmektedir. Öğretmen olmak için okunması gereken bölüm hangi branşın tercih edileceğine göre değişmektedir. Öğretmenlikte Türkçe Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği gibi 18 ayrı branşı bulunmaktadır. Öğrenci ilgilerine, yeteneklerine ve değerlerine göre bu branşlardan biri seçilebilmektedir.

Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

ogretmen5

2023 Öğretmen maaşları memur ve memur emeklilerine 2023 yılının ilk 6 ayı için yüzde 16,4 oranında zam yapıldı. Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

 

Yorum gönder