Patolog Nasıl Olunur? Patolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

patolog 1

Patolog Nasıl Olunur? Patolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Patolog Nasıl Olunur? Patolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Patoloji (Tıbbi Patoloji), hastalık (Yunanca pathos) çalışması ve bilimi (Yunanca logos) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir. Gelin hep birlikte bu bölümün detaylarını inceleyelim.

Patolog Nedir? Ne İş Yapar?

Patolog Nasıl Olunur? Patolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

PATOLOG, hastalıkların teşhis ve tedavisini inceleyen tıp uzmanıdır. Patologlar insan doku ve hücrelerindeki anormallikleri inceleyerek hastalıkların nedenlerini ve etkilerini belirlemeye çalışırlar.

Patologların görevleri arasında hastalıklı dokuları analiz etmek, mikroskobik incelemeler yapmak, biyopsi örnekleri üzerinde patolojik testler yapmak ve diğer dokuları incelemek, kanser hücrelerini teşhis etmek ve sınıflandırmak, patoloji sonuçlarını raporlamak ve diğer tıp uzmanlarıyla iletişim kurmak yer alır.

Patolog Nasıl Olunur?

patolog3

Eğer bir öğrenci patolog olarak kariyer hayal ediyorsa, bilimde çok çalışmak ve başarılı bir öğrenci olmak çok önemlidir. Tıp fakültesi üniversite sınavına girebilmek için geçerli tıp fakültesi sınav puanlarını alması gerekir. Ülkemizdeki üniversitelerin tıbbi puanı farklılık gösterebilmektedir. Ancak Tıp Fakültesi diğer mesleklere göre en çok puan gerektiren mesleklerden biridir. Altı yıllık tıp eğitiminin sonunda patolog olabilmek için, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (TUS) geçerek patoloji alanında ilave dört yıllık uzmanlık eğitimini tamamlayarak patolog olabilirsiniz.

Patolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

patolog1

Patoloji uzmanı olabilmek için 6 yıllık tıp eğitimini tamamlayıp doktor olmak gerekir. Patoloji adaylarının daha sonra Tıpta Uzmanlık Eğitimi (MTS) Sınavını geçmeleri ve patoloji alanında uzmanlık eğitimi almaları gerekmektedir. Patoloji alanında uzman doktorlar tüm süreci yürüterek özel veya kamu hastaneleri, klinikler gibi farklı işyerlerinde çalışabilirler.

Patolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

patolog4

  • Maaşları 18.000 TL’den başlamaktadır.
  • Deneyimli Patologlar genellikle 49.000 TL ile 65.000 TL arasında maaş alır.
  • Eğitim ve yönetim gibi ek görevleri olan kıdemli Patologlar yaklaşık 80.000 TL ve üzeri maaş alırlar.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Mütercim Tercüman Nasıl Olunur? Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

Yorum gönder