Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?
Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar? Özellikle şirketlerin finans departmanlarında yatırım çalışmalarında görevlendirilen Portföy Yöneticisi Görev Tanımı Nedir? Gelin birlikte Bireysel Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar? öğrenelim…
Portföy Yöneticisi Nedir?
Öncelikle Portföy Yöneticisi Nedir? sorusunu cevaplayalım. Müşterilerin sahip olduğu varlık yatırımlarını yönetmek, ne zaman alınıp satılacağı gibi kararlar almak ve yatırım stratejileri ve bu süreçlerin yönetilmesini sağlayan kişilere Portföy Yöneticisi denir. Firmanın büyüklüğüne ve türüne bağlı olarak, bir portföy yöneticisi genellikle yatırım stratejilerini uygular ve günlük portföy ticaretini yönetir. Ayrıca belirtelim ki portföy yöneticileri, yatırım fonlarında, hedge fonlarda, borsa yatırım fonlarında veya diğer yatırım fonlarında da çalışabilirler.
Hizmet verdikleri müşteri türüne göre iki farklı portföy yöneticisi vardır; Bireysel Portföy Yöneticisi veya Kurumsal Portföy Yöneticisi. Her iki tür portföy yöneticisi de ilgili müşterileri için kazanç hedeflerini karşılamaya hizmet eder. Fonlarda çalışan portföy yöneticileri, bir bireyin veya ailenin varlıklarına yatırım yapan portföy yöneticilerinden farklı amaç ve hedeflere sahiptir.
Portföy Yöneticisi Görev Tanımı
Yatırım tarzı genellikle bir yöneticinin değer katma girişimlerinde kullandığı yatırım felsefesini ifade eder (örneğin, piyasa kıyaslama getirisini geçmek). “Portföy yöneticisi ne iş yapar?” sorusunu cevaplamak için kullanabilecekleri çeşitli yatırım tarzlarına bakmalıyız. Büyük yatırım tarzlarının bazı kategorileri arasında küçüğe karşı büyük, değere karşı büyüme, aktife karşı pasif ve momentuma karşı zıtlık bulunur.
- Küçük ve büyük stiller, küçük sermayeli (piyasa değeri) şirketlerin veya büyük sermayeli hisse senetlerinin tercihini ifade eder.
- Değere karşı büyüme stilleri, mevcut değerlemeye odaklanma ile gelecekteki büyüme potansiyeline odaklanan analiz arasındaki tercihe dayalıdır.
- Aktif ve pasif yatırım stilleri, portföy yöneticisinin katılmayı tercih ettiği aktif yatırımın göreli seviyesini ifade eder. Aktif portföy yönetimi, kıyaslama endekslerinden daha iyi performans göstermeyi amaçlarken, pasif yatırım, kıyaslama endeks performansını eşleştirmeyi amaçlar.
- Momentuma karşı zıt tarz, yöneticinin hakim piyasa trendiyle veya ona karşı ticaret tercihini yansıtır.
Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar?
Portföy yönetimi, finans alanında öne çıkan bir kariyer yoludur. Müşteriler için zenginlik yaratmak için finansal uzmanlığı kullanan ilginç ve ilgi çekici bir çalışma ortamı sunar. Borsa ve finansal menkul kıymetlerle ilgilenenler için ortak bir kariyer yoludur. Portföy yöneticileri, yatırım yöneticileri, servet yöneticileri, varlık yöneticileri veya finansal danışmanlar olarak adlandırılabilir, ancak gerçek bir portföy yöneticisi pozisyonu, satış yönünden ziyade yatırımın analitik yönüne odaklanır.
- Bir müşterinin mevcut yatırımlarını ve mevcut kaynaklarını değerlendirmek
- müşterilerle yatırım hedefleri hakkında iletişim kurmak
- yatırım stratejileri dahilinde düzenleyici çerçevelere bağlı kalmak
- vergi tavsiyelerinin hazırlanması
- açık ve kapsamlı kısa ve uzun vadeli yatırım hedeflerinin belirlenmesi
- potansiyel yatırım fırsatlarının tanımlanması
- yatırımı etkileyebilecek ekonomik eğilimleri ve olayları incelemek ve belirlemek
- Portföy ve fon yapıları ile ilgili araştırma yapmak
- borsa dalgalanmalarını gözlemlemek
- yatırım fırsatlarını risk düzeyine göre sınıflandırmak
- Kâr elde etmek için hisse senedi ve borçlanma senetlerinin alım satımı
- yeni müşterilerin belirlenmesi ve takip edilmesi
- kar ve zararları özetleyen performans raporları yazmak
- finansal oranlar kullanılarak fon performansının elde edilmesi
Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur?
Portföy yönetimi genel olarak işletme, ekonomi veya finans alanında en az bir lisans derecesi gerektirir. Çoğu finansal kurum, müşterilere portföy önerileri veya derinlemesine finansal veya piyasa analizi sağlamaya odaklanan finansal hizmetler veya yatırım alanında da deneyim gerektirir. Portföy yöneticisi olmak istiyorsanız üniversitelerin Ekonomi, İşletme, İktisat, Maliye ve ilgili bölümlerinden bitirmeniz gerekmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen sınavda başarılı olup, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına sahip olmalısınız.
Ayrıca Portföy yöneticisi olmak için iş, ekonomi ve finans piyasaları hakkında yüksek düzeyde yaratıcı düşünme ve analitik becerilere sahip olmanız gerekir. Bunun sebebi ise, yatırım fırsatlarını değerlendirme, yatırım stratejilerini belirleme ve portföyleri yönetme gibi görevleri yerine getirirken önemlidir.
Özetleyecek olursak; portföy yöneticisi olmak istiyorsanız finansal eğitim ve deneyime, finansal piyasalar ve ürünler hakkında geniş bir bilgi birikimine ve işletme, ekonomi ve finansal piyasalar hakkında yüksek düzeyde yaratıcı düşünme ve analitik yeteneklere ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bu niteliklerle, portföyleri etkin bir şekilde yönetebilecek ve yatırım fırsatlarını değerlendirerek müşterilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz.
Altı Adımda Portföy Yönetim Süreci
Çoğu durumda, portföy yöneticileri değer katmak için aşağıdaki altı adımı uygular:
Müşterinin Hedefini Belirleyin
Bireysel müşteriler genellikle daha kısa, daha spesifik zaman ufku ile daha küçük yatırımlara sahiptir. Karşılaştırıldığında, kurumsal müşteriler daha büyük miktarlarda yatırım yapar ve genellikle daha uzun yatırım ufuklarına sahiptir. Bu adım için, yöneticiler her bir müşteriyle iletişim kurarak kendi istenen getirilerini ve risk iştahlarını veya toleranslarını belirler.
Optimal Varlık Sınıflarını Seçin
Yöneticiler daha sonra müşterinin yatırım hedeflerine göre en uygun varlık sınıflarını (örn. hisse senetleri, tahviller, gayrimenkul, özel sermaye vb.) belirler.
Stratejik Varlık Tahsisi Yürütme
Stratejik Varlık Tahsisi, yatırım dönemlerinin başında müşterinin portföyündeki her bir varlık sınıfı için – örneğin, %60 öz kaynaklar, %40 tahviller – ağırlık belirleme sürecidir, böylece portföyün risk ve getiri takası müşterinin isteği ile uyumludur. Çeşitli varlıklardan beklenmeyen getiriler nedeniyle varlık ağırlıkları, yatırım ufku boyunca orijinal tahsislerden önemli ölçüde sapabileceğinden, portföyler periyodik yeniden dengeleme gerektirir.
Taktik Varlık Tahsisi veya Sigortalı Varlık Tahsisi Yürütme
Hem Taktik Varlık Tahsisi hem de Sigortalı Varlık Tahsisi, bir yatırım dönemi boyunca portföylerdeki varlıkların ağırlıklarını ayarlamanın farklı yollarını ifade eder. TAA yaklaşımı, değişiklikleri sermaye piyasası fırsatlarına dayalı olarak yaparken, IAA, belirli bir zamanda müşterinin mevcut servetine dayalı olarak varlık ağırlıklarını ayarlar.
Bir portföy yöneticisi, TAA veya IAA’yı yürütmeyi seçebilir, ancak ikisini aynı anda yapamaz, çünkü iki yaklaşım zıt yatırım felsefelerini yansıtır. TAA yöneticileri, gelecekteki hisse senedi getirileriyle ilişkili tahmin değişkenlerini belirlemeye ve kullanmaya çalışır ve ardından beklenen getiri tahminini bir hisse senedi/tahvil tahsisine dönüştürür.
Diğer yandan IAA yöneticileri, portföy değerlerinin hiçbir zaman müşterinin yatırım tabanının (yani, kabul edilebilir minimum portföy değerlerinin) altına düşmemesini sağlamak için çalışarak müşterilere portföyleri için aşağı yönlü koruma sağlamaya çalışır.
Riski Yönetin
Portföy yöneticileri, her bir varlık sınıfı için ağırlık seçerek, portföy tarafından alınan
- 1) menkul kıymet seçim riski,
- 2) stil riski ve
- 3) TAA riskinin miktarı üzerinde kontrol sahibi olur.
Güvenlik seçimi riski, yöneticinin SAA eylemlerinden kaynaklanır. Bir portföy yöneticisinin menkul kıymet seçimi riskinden kaçınmasının tek yolu doğrudan bir piyasa endeksi tutmaktır; bu, yöneticinin varlık sınıfı getirilerinin, varlık sınıfı karşılaştırma ölçütüyle tamamen aynı olmasını sağlar.
Tarz riski, yöneticinin yatırım tarzından kaynaklanır. Örneğin, “büyüme” yöneticileri, boğa piyasalarında sık sık kıyaslama getirilerini geçer, ancak ayı piyasalarında piyasa endekslerine göre düşük performans gösterir. Aksine, “değer” yöneticileri genellikle boğa piyasalarında kıyaslama endeksi getirilerini geçmekte zorlanırlar, ancak ayı piyasalarında sıklıkla piyasa ortalamasını geçerler.
Yönetici, yalnızca aynı sistematik riski – beta ( β ) – kıyaslama endeksi olarak seçerek TAA riskinden kaçınabilir . Yönetici, bu yolu seçmeyerek ve bunun yerine TAA’ya bahis oynayarak, portföyü daha yüksek dalgalanma seviyelerine maruz bırakıyor.
Performansı Ölçün
Portföylerin performansı CAPM modeli kullanılarak ölçülebilir . CAPM performans ölçümleri, aşırı portföy getirisinin aşırı piyasa getirisine göre regresyonundan elde edilebilir. Bu, sistematik riski ( β ), portföyün beklenen katma değerli getirisini ( α ) ve artık riski verir. Treynor oranı ve Sharpe oranı ile bilgi oranının hesaplamaları aşağıdadır .
Tp = (Rp-Rf)/ β olarak hesaplanan Treynor oranı , ilave bir sistematik risk birimi alınarak elde edilen fazla getiri miktarını ölçer.
Sp = (Rp-Rf)/ σ olarak hesaplanan Sharpe oranı , burada σ = Stdev (Rp-Rf), toplam risk birimi başına fazla getiriyi ölçer.
Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?
Müşterilerin mevcut yatırımlarını ve mevcut kaynaklarını değerlendirmek ve kazanç hedeflerini karşılamaya hizmet eden Portföy Yönetici Maaşları 15.000 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir. bilmelisiniz ki eğer uzman bir Portföy yöneticisi olursanız bu maaşların daha da üzerinde maaş kazanmanız mümkündür. Bu değişkenliğin sebebi ise çalışılan firma varlığına yapılan yatırımların uzmanlığına ve bireysel ya da kurumsal olmasına göre de değişkenlik göstermektedir.
👉 SEO Uzmanı Web Site Geliştirici Nasıl Olunur?
👉 Türkiye’de Astronot Nasıl Olunur? Astronot Olmak İçin Ne Okumalıyız?
👉 Nasıl Banka Müdürü Olunur? Banka Müdürü Olmak İçin Kaç yıl Çalışmak Gerekir?
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder