Sadık Ahmet Filmi Vizyona Girecek! Sadık Ahmet Kim?

sadik

Sadık Ahmet Filmi Vizyona Girecek! Sadık Ahmet Kim?

TRT ortak yapımı “Sadık Ahmet” filmi, Batı Trakya Türklerinin mücadelesini dünyaya duyuran Dr. Sadık Ahmet’in hayat hikayesini beyazperdeye taşınacak.

Film Ne Zaman Çıkacak?

TRT ortak yapımı “Sadık Ahmet” filmi 29 Aralık’ta vizyona girecek.

Sadık Ahmet Filmi Vizyona Girecek! Sadık Ahmet Kim?

TRT Genel Müdürü Sobacı, “Sadık Ahmet” filmine ilişkin ise şunları söyledi:

“Bu filmimiz de misyon yüklü işlerimizden biri olarak karşımızda. Sadık Ahmet’in hayatını beyaz perdeye aktarmak demek, bizler için, TRT için, kimliğimizin gölgelenmesine, bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğimizin miladıdır. Sadık Ahmet, bizim için bu anlama geliyor. Tabii Sadık Ahmet, bir doktor olarak Batı Trakya’da sadece fiziki yaraları iyileştirmemiş, aynı zamanda asimile edilme, yok sayılma veya hürriyetten yoksun bırakılma gibi kitlesel acıları da iyileştirecek bir mücadele içerisine girmiş. O yüzden bizim için kıymetli bir proje.” sözlerini ifade etti.

Film Konusu

Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin lideri olan Doktor Sadık Ahmet’in hayat hikayesini anlatıyor.

sadik1

Oyuncuları

  • Turgay Aydın
  • Nur Fettahoğlu
  • Doğukan Güngör
  • Cemal Toktaş
  • Erkan Can
  • Ozan Akbaba
  • Erdal Beşikçioğlu

Sadık Ahmet Kim?

Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947 tarihinde Yunanistan’ın Gümülcine şehrinin Sirkeli köyünde doğdu. Celal Bayar Lisesi’nde tahsil gördü. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Daha sonra Selanik Üniversitesi’ne geçerek öğrenimini burada sürdürdü. 1974 senesinde de fakülteden hekim olarak mezun oldu. Askerlik vazifesi’nin ardından da 1978’de Batı Trakya’ya dönerek cerrahlık ihtisasına başladı. Bu dönemde Batı Trakya Türkleri’nin toplumsal sorunlarıyla ilgilenmeye başlayan Ahmet, konuyu uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayarak bir imza kampanyası başlattı.

Bunun yanında Türk sorununu açıklayan bildiriler dağıttı. 8 Ağustos 1986 tarihinde de tutuklanarak 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tahliyesi’nin ardından da 18 Haziran 1989 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu ve seçimleri kazandı. Ancak milletvekilliği kısa bir süre sonra iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde gerçekleşen bir konuşması sırasında “Türk” sıfatını kullanmasından dolayı da yeniden tutuklandı. Selanik Dudullu Hapishanesi’nde 2 ay geçirdikten sonra da cezasının geri kalanı paraya çevrilerek serbest bırakıldı.

13 Eylül 1991’de de Batı Trakya Türklerini temsil eden Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi’ni kurarak genel başkanlığı vazifesini üstlendi. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Yorum gönder