Savcı Nasıl Olunur? Savcı Olmanın Şartları Nelerdir?

savci nasil olunur maasi

Savcı Nasıl Olunur? Savcı Olmanın Şartları Nelerdir?

Cesaret, sabır ve soğukkanlılığın birleşimi ve o kavramla özdeşleşmiş meslek olan savcılık hakkında merak ettiklerinizi yazımızda sizlerle paylaşacağız. Aklınıza takılan sorulara ve merak ettiklerinize makalemizde yanıt vermeye çalışacağız.

Savcı nasıl olunur, Savcı ne iş yapar, erkek ve kadın savcı olmanın yaşı ve kriterleri var mıdır? Bu ve buna benzer birçok sorunun yanıtını sizlere vereceğiz. O zaman fazla vakit kaybetmeden Savcılık ile alakalı bilgilendirme metnimize geçelim. Buyrun… 😀

savci nasil olunur

Bazı insanların hayali olan savcılık ceket ilikleten bir rütbesi olduğunu başta söylemek isteriz. Savcı olmak isteyenler öncelikle bir üniversitenin Hukuk Faküştesinden mezun olması gerekmektedir.
Mezun olan kişi ardından Adli Yargı Sınavına katılmalıdır.
Herhangi bir KPSS puanı ve dil şartı istemeyen bu sınav, tıpkı üniversiteye giriş sınavı gibi ÖSYM tarafından yapılmakta ve tüm hukuk fakültesi öğrencileri, savcılık için istenen şartları yerine getirmeleri halinde bu sınava katılabilmektedirler.

Genel kültür, genel yetenek ve alan bilgisi ile alakalı sorulardan, test usulü meydana gelen bu sınavdan 70 puan ve üstü alan adaylar, en yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kadronun iki katı olacak şekilde belirlenip, mülakata katılmaya hak kazanırlar.

Yazılı sınavın ardından gelen mülakatta da başarılı olan adaylar için üçüncü aşama ise staj dönemidir. İki sene süren bu staj sürecinde adaylar, ilk sene sonunda hâkim ya da savcı olacaklarına karar verirler ve geri kalan bir senede seçtikleri alanın stajını görürler.

Eğitim dönemleri biten adaylar için son aşama ise staj sonrasında yapılan sınavdır. Meslek öncesi eğitim döneminde, adaylara öğretilen konulardan meydana gelen bu sınavda da başarılı olan adaylar, savcı olmaya hak kazanmaktadırlar.

Savcı Olmanın Şartları Nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi savcılık mesleğine girişte de birtakım şartlar aranmaktadır. 2023 savcı olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Hukuk fakültesinden mezun olmak.
  • ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu Adli Yargı Sınavı’ndan 100 üzerinden en az 70 puan almak.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak.
  • Askerlik ile herhangi bir ilişkinin bulunmaması. Askerlik görevinin yapılmış, ertelenmiş ya da yedeğe alınmış olması.
  • Adayların kendi şehirleri dışında görevlerini yapmaya engel olacak ruh ve beden sağlığı sorununa sahip olmaması.
  • Devlete karşı herhangi bir su işlememiş olmak.
  • 3 aydan fazla hapis yatmamış olmak.
  • Gasp, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.

Kadın  ve Erkek İçin Savcı Olma Şartları

Erkek ve kadın adayların savcı olma şartlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, bir hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavı’nda başarılı olan ve eğitim ile stajını başarıyla tamamlayan her erkek ile kadın aday savcı olabilmektedir.

Savcı Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Savcı olmak isteyenlerin en çok araştırdığı konulardan birisi de “savcılık yaş sınırı var mı?” sorusu oluyor. Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmadığını belirtmek isteriz. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı’na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık yapan adayların, yemin tarihlerinden sınavın yapılacağı tarihe kadar en az 3 yıl fiili olarak mesleklerini icra etmeleri gerekmektedir.

Stajyer Savcı Maaşları 2023

  • 2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL’dir.

Yeni Başlayan Savcı Maaşı

  • Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL’den başlamaktadır.

Yorum gönder