Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei Kim, Asıl Mesleği Ne?

baskan1

Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei Kim, Asıl Mesleği Ne?

Arjantin’de aşırı sağcı Javier Milei, 19 Kasım’da yapılan seçimlerden sonra cumhurbaşkanı seçildi. Eski Amerikan Başkanı Donald Trump benzer ve aykırı açıklamaları ile Arjantin ekonomisini iyileştirmek adına sunduğu radikal çözümlerle dikkat çekti.

Javier Milei Kim?

22 Ekim 1970’te Buenos Aires’te, İtalya kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 10 Aralık 2021 tarihinden beri milletvekilliği yapmaktaydı. Milei, siyasi olarak öne çıkmadan önce ekonomist ve ekonomi ve siyaset üzerine birçok kitabın yazarı olarak ün kazanmıştır.

Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei Kim, Asıl Mesleği Ne?

Küçükken Katolik okulunda eğitim aldı. Chacarita Junior Futbol Kulübü’nde kalecilik yaptı. Arjantin Merkez Bankası’nda 1992-93’te altı ay staj yapan Milei, 1996-2002 yılları arasında HSBC’de uzman ekonomist olarak çalıştı.

Belgrano Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Torcuato Di Tella Üniversitesi’nde Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Çeşitli özel kuruluşlarda ekonomi danışmanlığı görevinde bulundu. Kendisine ülkesinde Kral, Aslan, Deli gibi takma isimler takılmış durumda. Kendisini anarko kapitalist olarak tanımlıyor.

baskan2

Aynı zamanda 2004-2018 arasında Arjantin’deki üniversitelerde ekonomi profesörüydü. Akademik yayınlar yaptı, ekonomi konferanslarında konuşmacı oldu. Ekonomi yorumcusu olarak televizyon programlarına katılırken kendine özgü tarzı ve farklı bakış açılarıyla ünlendi.

Kendini Kapitalist Olarak Tanımlıyor

2021 yılından bu yana Kongre üyesi de olan Milei, La Libertad Avanza (Özgürlük Gelişimi) Partisi’nin adayı olarak seçimlere katıldı. Milei, Ağustos’taki ön seçimleri kazandı.

Milei, seçimden önce ekonomi dışında kürtaj karşıtlığı, iklim değişikliği inkarı, komünizmi desteklemekle suçladığı Arjantinli Papa Francis’i eleştirmesi gibi dikkat çekici söylemlerde bulundu. Ülkenin tartışmalı siyasi figürlerinden biri haline geldi.

baskan5

Kendisini liberteryen ve anarko-kapitalist olarak tanımlayan Milei, bireysel özgürlüğe odaklanan siyasi felsefeyi benimsiyor ve rekabete dayalı serbest piyasayı savunuyor.

Yorum gönder