İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Maaşları 2023 Ne Kadar?

i7

İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Maaşları 2023 Ne Kadar?

İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Maaşları 2023 Ne Kadar?

İtfaiyeci olmak isteyen kişilerin zorlu şartlara hazır olması gerekmektedir. Çünkü bu mesleği yapacak olan kişiler için zor koşulların olacağı durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumlara hazırlıklı olmayan kişilerin itfaiyeci olması zordur. Bu yüzden itfaiyeci olmak isteyenlerin iyice düşünmesi ve bu şekilde karar vermesi gerekmektedir. Gelin hep birlikte itfaiyecilik hakkında ki bütün detayları inceleyelim.

İtfaiyeci Nedir? Ne İş Yapar?

İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Maaşları 2023 Ne Kadar?

İtfaiyeci, yangın başta olmak üzere çeşitli kurtarma çalışmalarında görev alan kişilere verilen isimdir. İtfaiyeci olmak için önceden belirlenen şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getirenler itfaiyeci olarak göreve başlamaktadırlar. Tabi bu mesleği seçen kişilerin cesur ve korkusuz kişiler olması gerekmektedir. Bazen çok büyük yangınlar veya olağan dışı durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda insanların hayatlarını kurtarmak ve alanın güvenliğini sağlamak itfaiyenin görevidir.

İtfaiyeci olan kişi öncelikle yangınlara müdahale eder. Ev, araba, iş yeri veya herhangi bir yerde yangın olduğu zaman itfaiye çağrılmaktadır. Olay yerine gelen itfaiye ekibi öncelikle yangını kontrol altına alarak zor durumda kalan insanlara yardımcı olur. Bu müdahale programlı ve planlı bir şekilde yapılmaktadır. Yani itfaiyeci olan kişi başına buyruk hareket etmemelidir.

İtfaiyeciler sadece yangınlara müdahale etmezler. Çeşitli kurtarma çalışmaları içinde itfaiyeden yardım alınmaktadır. İtfaiyecinin mutlaka sakin ve güçlü durması gerekmektedir. Çünkü her olayın boyutu farklı olabilir. Bir itfaiyeci gittiği olaya profesyonel bir şekilde müdahale etmelidir.

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

i2

İtfaiyecilik mesleki ve teknik eğitimi, Türkiye’nin birçok ilinde ortaöğretim meslek liselerinde itfaiye teknisyeni, yükseköğretim meslek yüksekokullarında itfaiye teknikeri unvanıyla sağlanmaktadır. Lise mezunu itfaiyeci nasıl olunur? Sorusunun yanıtı da bu şekilde yanıtlayabiliriz. Lise mezunu olarak bu şekilde itfaiyeci olunurken diğer durumlarda aşağıdaki şartlar aranmaktadır. Bu şartların hepsini tamamlıyorsanız itfaiyeci mesleğine başvuruda bulunabilirsiniz.

İtfaiyeci Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

İtfaiyeci olmak için okunacak bölüm, önlisans bazında olan 2 yıllık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümüdür. Lise ardından kişi ilgili yerleştirme sınavı ile 2 yıllık ön lisans eğitimi veren eğitim kurumlarına kayıt sağlayıp, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü’nü başarı ile bitirmelidir. Diplomasını aldıktan sonra ise KPSS sınavlarına katılması gerekir.

i3

İtfaiycilik Yazılı Sınavında Ne Sorulur?

İtfaiyecilik yazılı sınav konuları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, mahalli idareler ile ilgili temel mevzuatlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun içeriğidir. KPSS’den 70 puan alan, öncesinde ilgili önlisans alanından mezun olan, belediye itfaiye alımına başvurusu onaylanan bir aday, belediyenin yazılı sınavına girer. Bu aşamada kendisine yazılı olarak bu sorular sorulur. Aday sınavı başarıyla tamamlarsa sözlü mülakat aşamasına geçirilir.

İtfaiyecilik Uygulamalı, Sözlü Sınavı Nedir?

İtfaiyecilik uygulamalı ve sözlü sınav, belediyenin yaptığı yazılı sınavı geçen adayların dahil olduğu son sınav aşamasıdır. Burada adaylar bir dizi fiziki yeterlilik testine tabi olurlar. Koşma, tırmanma vb. eylemler hakkında fiziki yeterlilik ölçülür. Ardından sözlü bir görüşme yapılır ve kişinin kendini ifade etme gücü ölçülür. Bu aşamayı geçen kişiler kadrolara atanırlar.

i4

İtfaiyecilik  Fiziki Yeterlilik Sınavında Yapılanlar Neler?

İtfaiyecilik fiziki sınavında yapılanlar:

  • Koşu,
  • Merdiveni kısa sürede tırmanma,
  • Teçhizatlı iki hortumla katlı yükseklikteki kule merdivene çıkma,
  • 30 metre yukarıdan hortum çekme,
  • Merdivenden hızlı iniş,
  • Koşum emniyet kemeri ve halatla doğru inişi yapma,
  • Kurtarma adımlarını izleme,
  • Halat ve koşum kemeriyle çıkış yapma,

Bu etapların tümü fiziki yeterlilik sınavında bulunur. İtfaiyecilik isteyen adaylar fiziki yani uygulamalı sınav aşamasından en az 60 puan elde etmek zorundadırlar. Bu etapların geçilebilmesi için önlisans eğitiminde uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunması büyük önem taşır.

Adaylar etaplarda hız kazanmak için sınav öncesinde kendileri çalışabilirler. Diğer yandan etaplar hakkında eğitim sunan özel kuruluşlardan etaplara ilişkin eğitim alırlar. Bu kapsamda tam bir donanım ile sınava katılım sağlanır. Bu etaba katılmak için kişinin sağlıksal bir probleminin bulunmaması esastır.

İtfaiyeci Maaşları 2023 Ne Kadar?

 i5

İtfaiyeci maaşı 2023 yılında 23.000 TL‘den başlayıp 25.000 TL‘ye kadar çıkmaktadır. Maaşlar arasındaki farkın sebebi her ay yapılan ek ödemelerdir. İtfaiye erinin görev yaptığı yer, hizmet senesi, kıdemi, derecesi, ve evli çocuklu olup olmaması aylık kazancında değişiklik gösterir.

  • Lise/ortaokul mezunu çavuş itfaiyeci maaşı ortalama: 23.000 TL
  • On başı itfaiye eri maaşı: 23.100 TL – 24.000 TL
  • Çavuş itfaiye eri maaşı: 23.500 TL
  • Ön lisans mezunu itfaiye eri maaşı: 24.000TL
  • Ön lisans mezunu çavuş itfaiyeci maaşı: 24.500 TL
  • Ön lisans mezunu amir itfaiyeci maaşları: 25.000 TL

Çalıştıkları kurum ve konuma göre kimi itfaiye erlerini ayda 40.000 TL’ye kadar kazanabilir.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Avukat Nasıl Olunur? Avukat Maaşları 2023 Ne Kadar?

Yorum gönder