Nasıl Aile Hekimi Olunur? Aile Hekimi Maaşları 2023

nasil aile hekimi olunur aile hekimi maaslari 2023

Nasıl Aile Hekimi Olunur? Aile Hekimi Maaşları 2023

Nasıl aile Hekimi Olunur? Aile Hekimi Maaşları 2023. Aile hekimi olmak isteyen adayların en çok merak ettiği konulardan biri de Aile Hekimi olmak İçin Kaç Yıl Okunur? Pratisyen hekim Nasıl Aile Hekimi Olur? Aile Hekimi Atamaları Nasıl? Gelin birlikte Aile Hekimi Hangi Hastalıklara Bakar ve tüm merak edilenleri öğrenelim…

Nasıl Aile Hekimi Olunur?

nasil aile hekimi olunur

Birinci basamak sağlık hizmetleri veren hekimler Aile Hekimleridir. Aile hekimleri, kişilerin sağlık sorunlarını takip eder ve önleyici sağlık hizmetleri sunarlar. Aile hekimleri, hastalarının tıbbi geçmişlerini tutarlar, sağlık taramaları yaparlar, teşhis koyarlar ve tedavi planları oluştururlar. Ayrıca, sağlık konularında danışmanlık hizmetleri sunarak hastalarını bilgilendirirler. Aile hekimleri, genellikle belli bir bölgedeki insanların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere atanırlar ve genellikle randevu sistemi ile çalışırlar. Peki ama Aile Hekimi Nasıl Olunur? yazımızın devamında tüm detayları bulabilirsiniz.

Aile hekimi olmak için öncelikle tıp fakültesinden mezun olmanız gerekmektedir. Tıp fakültesinde aldığınız eğitim ile tıp bilimi, anatomi, biyokimya, fizyoloji, farmakoloji, patoloji ve klinik bilimler gibi temel tıbbi konular hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Mezun olduktan sonra, aile hekimliği uzmanlık programına başvurmanız gerekmektedir. Bu program genellikle 4 yıl sürer ve teorik ve pratik eğitimler içerir. Programın birinci yılında genel tıp bilgileri ve aile hekimliği ilkeleri öğretilirken, sonraki yıllarda uygulamalı eğitimlere geçilir.

Aile hekimliği uzmanlık programını başarıyla tamamladıktan sonra, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sınavı geçerek aile hekimi olarak çalışmaya hak kazanabilirsiniz. Ayrıca, aile hekimi olarak çalışmak istediğiniz bölgede bulunan Sağlık Bakanlığı veya yerel sağlık kuruluşlarına başvurarak da aile hekimi olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Aile hekimi olma şartları, eğitim basamaklarına göre şöyle belirtilmiştir;

  • Üniversitelerin tıp bölümünden mezun olarak pratisyen hekim ünvanını kazanan kişilerin, aile hekimliği eğitim programını tamamlayarak ‘Aile Hekimi Sertifikası’ almaları gerekmektedir,
  • Üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı olan Aile Hekimliği Anabilim dalını bitirmek,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı ile herhangi bir dalda uzmanlık unvanı kazanmak ve aile hekimliği eğitimi almak

Aile Hekimi Ne İş Yapar?

aile hekimi ne is yapar

Aile hekimleri, birinci basamak sağlık hizmetleri veren hekimlerdir. Temel görevleri, hastalarının tıbbi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Aile hekimleri, aşağıdaki işleri yaparlar:

  • Hastalarının sağlık durumlarını takip ederler: Aile hekimleri, hastalarının tıbbi geçmişlerini tutarlar ve düzenli kontroller yaparak hastalarının sağlık durumlarını takip ederler. Ayrıca, hastalarının rahatsızlıkları hakkında bilgi sahibi olmak için sağlık taramaları yaparlar.
  • Teşhis koyarlar: Aile hekimleri, hastalarının şikayetlerini dinler, fizik muayene yaparlar ve laboratuvar testleri isteyerek hastalıkların teşhisini koyarlar.
  • Tedavi planları oluştururlar: Aile hekimleri, hastalarının teşhislerine göre tedavi planları oluştururlar. Bu planlar, ilaç tedavileri, fizyoterapi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi unsurları içerebilir.
  • Koruyucu sağlık hizmetleri sunarlar: Aile hekimleri, hastalarının sağlıklarını korumak için aşılar, tarama testleri ve sağlıklı yaşam önerileri gibi koruyucu sağlık hizmetleri sunarlar.
  • Danışmanlık hizmetleri sunarlar: Aile hekimleri, hastalarının sağlık konularında danışmanlık hizmetleri sunarak hastalarını bilgilendirirler. Bu hizmetler, hastalıkların önlenmesi, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve sağlıklı yaşlanma gibi konuları kapsayabilir.

Ayrıca, aile hekimleri hastalarını uygun durumlarda uzman doktorlara yönlendirirler ve hastalarının takibini yaparlar. Aile hekimleri, genellikle randevu sistemiyle çalışırlar ve belirli bir bölgedeki insanların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere atanırlar.


Aile Hekimi Görevleri Nelerdir?

Aile hekimi, tıbbi bakıma ihtiyacı olan herkese tedavide ilk basamak kabul edilen tanıyı koymakla ya da bir uzmana yönlendirme ile yükümlüdür. Aile hekiminin diğer mesleki sorumlulukları şunlardır;

  • Hasta öykülerini almak, tanı testleri yapmak veya talep etmek,
  • Hastalık tanısı koymak, tedaviyi reçete etmek,
  • Aile sağlık merkezine kayıtlı bireylere periyodik sağlık muayenesi yapmak,
  • Yaşlı, engelli, yatalak vb. durumdaki hastalara evde sağlık hizmeti sağlamak,
  • Aşıları uygulamak veya aşı takip muayenelerini yapmak,
  • Hastalıkları önleme konusunda hastaları eğitmek,
  • Hamile kadınlara doğum öncesi ve doğum sonrası bakım sağlamak,
  • Doğumdan itibaren hasta kayıtlarını tutmak ve takip etmek,
  • Hizmet içi eğitimlere katılmak

Aile Hekimi Olmak için Kaç Yıl Okunur?

aile hekimi olmak icin kac yil okunur

Aile doktoru olmak için aile hekimliği sertifikası gerekir. Aile doktoru olabilmek için öncelikle tıp fakültesini bitirmek gerekir. Tıp fakülteleri altı yıl eğitim vermektedir. Tıp fakültesi bitirdiğinizde pratisyen hekim olmuş sayılırsınız. Pratisyen hekimlikten sonra TUS sınavlarını başarıyla kazandıktan sonra 3 yıl aile hekimliği uzmanlık eğitimi alınır. Toplam en kısa 9 yılda eğitimleri tamamlanır.

Aile hekimi olmak Hipokrat yemini ederek kutsal bir mesleğe başlamaktır. Bu konuda karar verirken alınacak ücret, görev süresi, çalışma şartları veya statünün önemini göz etmeksizin insanlığa hizmet bilinciyle meslek seçimi yapılmalıdır. Misafir edilen her potansiyel hasta sadece dikkatli aile hekimleri sayesinde kendisini hayattan koparabilecek bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle aile hekimliği sorumluluk ve sevgi sahibi doktorlar tarafından yürütülmelidir.


Aile Hekimi Olmak için Ne Yapılmalı?

Aile hekimi olmak için öncelikle tıp fakültesinden mezun olmak gerekir. Daha sonraki süreç şu şekildedir:

1.Tıp fakültesini başarı ile bitiren ve pratisyen olan mezunlar, sağlık ocaklarında hekim olarak görev alabilmek için aile hekimliği eğitim programına katılmalıdırlar.

2.Bu eğitim programını tamamladıktan sonra sertifikalarını almaya hak kazanır ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışabilirler.

3.Sağlık ocaklarında aile hekimi olmak isteyen öğrenciler, tıp fakültelerine bağlı “Aile Hekimliği Anabilim” dalını da tercih ederek bu mesleği icra edebilirler.

4.Mezunlar aynı zamanda, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) başarıyla tamamlayıp bir dalda uzmanlık eğitimi almaya hak kazanabilir veya aile hekimliği eğitimi alabilirler.


Aile Hekim Branşları Nelerdir?

aile hekimi brabslari nelerdir

Bu branşlar alanında uzman olan doktorlar ve bu bölümü bitiren Tıp Fakültesi öğrencileri içindir. Aile hekimliğini tercih eden öğrenciler okul bitiminde bu alana doğrudan başvuru hakkına sahip olabilir. Fakat pratisyen ve uzman hekimler için bazı branşlarda uzman olmaları gerekmektedir. Bu eğitimler uzmanlık alanlarında Türkiye’ de 3 yıl sürmektedir. Bu alanlara bakacak olursak;

• Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları,
• Genel Cerrahi Bölümü,
• İç Hastalıkları,
• Kadın Hastalıkları Ve Doğum,
• Kardiyoloji,
• Psikiyatri,

Bu alanlardan mezun olan ve alanında uzman olan doktorlar aile hekimliğine başvuru yapmaya hak kazanırlar. Bunun için sağlık bakanlığı tarafından açılan eğitim programlarına katılarak belli ders karşılığında alacakları sertifikalar ile sağlık ocaklarında aile hekimi olarak çalışabilirler. Bu programlarda özgün yaklaşım eğitimleri alarak pratisyen ve uzman hekimleri işlerine başlamadan önce bilgilendirilmiş olurlar.


Aile Hekimi Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Bunun cevabı tıp okuyabilmek için tercihte bulunacağınız fakülte puanlarıdır. Her kurumda farklı kontenjan ve baraj puanı bulunur. Tıp fakültesini bitirmiş ve TUS Aile hekimliği için puan soruyor iseniz ortalama puan 53,73071 ile 65,13738 arasındadır.

Sorusunda bazı pratisyen hekimleri 3 yıl okuma karşılığında yüksek maaş beklentisinde oldukları görülmektedir. Aile hekimliğine geçişte maaş hesaplamalar yüksekti. Ancak Şu an böyle bir durum söz konusu değil. Bu nedenle pek çok tıp öğrencisi aile hekimliği fikrine sıcak bakmıyor.

Aile hekimliğinde çalışma ortamı rahattır. Hastane ortamındaki gibi yavaş ilerleyen ve pek çok departmanın bulunduğu atıl bir yapı yoktur. Aile doktoru hastanın ilk muayenesini gerçekleştiren kişi olduğu için dikkati her zaman yüksektir.


Aile Hekimi Maaşları 2023

2023 aile hekimliği 1/4 maaşları için belirlenen en düşük tutar 23.566 TL olarak belirlendi. Ancak bu tutarın üzerine çıkılması mümkündür. Örneğin, doktorun kıdem süresi 25 yılın üzerindeyse 35 bin TL ve üzeri ödeme alabiliyor.

Puanlama sistemine göre maaş artışının sağlanması söz konusu olabilir. Aylık olarak belirlenen puanlar; toplum sağlığı merkezinin bulunduğu yerin nüfusuna göre şekillenir. Nüfusu fazla olan yerlerde aile hekimleri çok sayıda hasta bakmak zorunda kalır.

Hekimin puanı 1000’in altındaysa alınan maaş 23.566 TL olur. Ancak 1000 puanın üzerine çıkıldığı durumlarda, 30 bin TL ve üzeri maaş alınması söz konusu oluyor.


👉 Pedagog Nedir, Nasıl Olunur? Pedagog Ünvanı Kimlere Verilir?

Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi

Yorum gönder